Vorige week kwam ik Hans weer tegen op een netwerkborrel. We spraken over elkaars business.

Hans vertelde dat hij zich een beetje uitgeblust voelt. Hij merkt dat het werk hem veel energie kost in plaats van dat hij er energie van krijgt. Ik vroeg hem waar het vandaan kwam. Hij wist het niet zo goed. Er waren te veel dingen die hij op het werk moest oplossen. Ik vroeg hem of hij een voorbeeld kon geven.

Hans vertelde dat hij té vaak zijn medewerkers aan zijn bureau kreeg met allerlei vragen. Hierdoor kwam hij maar niet toe aan het uitwerken van zijn nieuwe plannen.

Ik vroeg Hans; wat voor een vragen dit zoal waren.

Acht zei Hans: vaak vragen waar ze zelf ook een antwoord op weten.

Oké! Wat doe jij dan Hans als dergelijke vragen op je afkomen?

Hans: Ik geef snel een antwoord zodat ik weer verder kan met waar ik mee bezig ben.

Oké en is dit voor jou de oplossing?

Hans: Ja, voor het moment wel.

En op langer termijn? Wat gebeurd er dan?

Hans: Hmmm ik merk dat ze het fijn vinden dat ik het antwoord geef op vragen waardoor ze maar blijven terugkomen.

Vind je dit wenselijk?

Hans: Nee eigenlijk niet, want ik word telkens afgeleid vanwaar ik écht mee bezig wil zijn en vind dat mijn medewerkers meer hun verantwoordelijkheid moeten oppakken.

Krijgen ze van jou die verantwoordelijkheid dan?

Hans: Uhmmm, goeie vraag! Ik dacht het wel, maar ja ik weet eigenlijk niet hoe mijn medewerkers dit ervaren. Nathalie;  heb jij een paar suggesties voor mij?

Natuurlijk heb ik voor jou een aantal tips waaraan je kunt denken.

Hierbij heb ik een drietal tips voor jou, Hans;  

TIP 1:       Zorg voor voldoende vertrouwen

Laat blijken dat je vertrouwen in jouw medewerkers hebt. Dit is cruciaal voor samenwerking én de verantwoordelijkheid die jouw medewerkers hebben in hun werk. Het telkens vragen om een oplossing van een taak kan voortkomen uit eerdere ervaringen die ze met jou als ondernemer hebben gehad. Het kan bijvoorbeeld voortkomen dat de oplossingen die ze eerder hebben aangedragen gebagatelliseerd werden. Medewerkers durven eenvoudig niet meer hun verantwoordelijkheid te nemen.

Voor jou als ondernemer is het belangrijk dat je laat blijken dat je vertrouwen hebt in de kwaliteiten van jouw medewerkers. Betrek ze als expert bij jouw plannen. Wanneer jij het verantwoordelijkheidsgevoel stimuleert, zul je zien dat ze niet meer voor ieder wissewasje aan je bureau staan én jij gefocust kan werken aan jouw plannen.

TIP 2:       Stel je medewerkers de juiste vragen!

Wanneer jij merkt dat bepaalde medewerkers vaker aan je bureau staan, is het misschien handig als je een paar juiste vragen stelt! Dit zijn vooral vragen die een beroep doen op het probleemoplossend vermogen en de zelfstandigheid van jouw medewerkers.

Dit zijn vooral een aantal “open” vragen. Je kunt je medewerkers vragen naar:

Wat ze tegenhoudt om zelf een oplossing te bedenken voor het probleem dat ze ondervinden?

Wat ze zelf kunnen doen om dichterbij de oplossing te komen?

Welke rol jij hierin kan vervullen?

Zo leer je jouw medewerkers zelf nadenken en keuzes te maken in wat ze wel en niet zelf kunnen doen. Wanneer jij als ondernemer kan inschatten dat je hulp onontbeerlijk is, plan daar dan even tijd voor of maak een afspraak.

TIP 3:       Geef je medewerkers kaders

Voor medewerkers is het belangrijk dat ze weten wat ze wel en niet mogen! Geef ze de kaders waarbinnen ze zelfstandig mogen én kunnen opereren. Voor medewerkers is het ook belangrijk dat ze weten wat het eindresultaat is en welke bijdrage zijzelf daaraan kunnen leveren. Geef ze de ruimte om binnen dit kader te experimenteren en op zoek te gaan naar de beste oplossing voor het probleem.

Hans ging daadwerkelijk aan de slag met deze tips en ontdekte dat hij teveel de aap op zijn eigen schouder legde waardoor het voor hem steeds zwaarder werd en hij niet meer de puf had om zijn plannen en ideeën uit te werken.

Herken jij het gevoel van Hans.  Zou jij ook willen doorpraten over de apen die op jouw schouder liggen.

Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan!

Laat een reactie achter