Eén portie kakkerlakken graag!

‘Yeah, kom op, je kunt het! Loop met blote voeten over vurige kolen. Durf het avontuur aan en ga in je eentje de bushbush in.’ Ik kan me het nog goed herinneren. Er was zo’n periode dat we op de buis alleen maar krachtpatsers te zien kregen. Niet van die sterk gespierde lijven, maar van die mensen die hun angsten onder ogen zagen. Ze durfden ineens van alles. Je kunt het zo gek niet bedenken: van het eten van kakkerlakken tot het beklimmen van de Himalaya.

Daar is natuurlijk niets mis mee. Ik hou zelf niet van insecten op mijn bord, maar het is mooi als je de moed krijgt om het ‘onmogelijke’ te doen. Die plotselinge vitaliteit spreekt me wel aan. Vitaliteit betekent levenskracht. Veel mensen voelen de kracht en de energie door hun lichaam stromen om iets te doen wat niet vanzelfsprekend is. En je voelt je daarna sterker. Je kan de ‘hele wereld’ aan.

Het allermooist vind ik echter als mensen voortdurend een vitaal leven leiden. Dat ze de levenskracht hebben om hun werk goed te doen, zich voor honderd procent inzetten, het beste in zichzelf en anderen naar boven halen, zich niet uit het veld laten slaan of een extra mijl willen gaan.

Belangrijk voor zo’n vitaal leven is dat je voldoende ontspanning en beweging hebt, gevarieerde maaltijden en als het even kan, rust aan het thuisfront. Net zo belangrijk is een gezonde balans tussen werk en privé. Laten we wel wezen: die balans is er niet bij een (te) hoge werkdruk. Ik heb het niet over een avondje overwerken, maar over structurele overbelasting.

Bij stress of een risico maakt je lichaam chemische stoffen aan die je bewustzijn verhogen. Je bent klaar om te overleven of te vechten. Niets mis mee. Dat zijn unieke veiligheidsmechanismen. Maar als je geregeld stress hebt, schiet je lichaam vaker dan goed voor je is in deze veiligheidsmodus.

Vechten of vluchten… wat je ook doet, je kunt je rust wel vergeten. Op de lange termijn raak je ontevreden, je klaagt, je prestaties nemen af en je krijgt vanzelf een hoge bloeddruk. In negen van de tien gevallen neemt het ziekteverzuim toe. Pfff… het is echt veel makkelijker, beter én goedkoper om te zorgen dat je werknemers hun vitaliteit, hun levenskracht, blijven houden! Hoe?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief daarin geef ik tips en meer uitleg.
En die kakkerlakken? Die schijnen lekker te zijn, maar ik geef mijn portie graag aan Fikkie!

Laat een reactie achter