Team-afhankelijkheid in een bedrijf is net zo belangrijk als zelfstandigheid.

Wat ik vaak zie is dat een ondernemer die gegroeid is van zzp-er naar een klein MKB zeer zelfstandige en sociale mensen zijn. Als ondernemer ben je ambitieus en weet je goed op welke manier je verder kunt groeien met jouw bedrijf. Door jouw doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en resultaatgerichtheid lukt het jou om jouw doelen te bereiken. Uiteindelijk kan je het niet meer alleen af en neem jij de stap om mensen aan te nemen die jou en jouw bedrijf naar een hoger plan brengen.  

Dit betekent dat er een overgang is van onafhankelijkheid naar een team-afhankelijkheid!

Dit vraagt van jou als ondernemer een nieuwe manier van kijken. Je hebt verschillende mensen aangenomen voor diverse functies én die moeten allemaal aan de slag.  Op het eerste gezicht zijn deze mensen uiteraard van jou afhankelijk.

En zo kwam ik Richard tegen!

Richard werkt samen met zijn compagnon. Zij hebben samen een bedrijf in het verstrekken van hypotheken. Niet zomaar een doorsnee hypotheek aanvraag, maar juist gericht op specifieke doelgroepen. Ze hebben een goede taakverdeling, Richard zorgt voor de interne zaken (onder andere uitwerken van de aanvragen) en zijn compagnon voor het binnenhalen van de klanten. In het afgelopen jaar is hun business enorm gegroeid en zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze dit niet meer alleen kunnen.

Een half jaar geleden hebben Richard en zijn compagnon, vier medewerkers aangenomen. In de afgelopen maanden zijn de aanvragen te lang blijven liggen. De stapels aanvragen groeien met de dag en klanten worden steeds ongeduldiger. Ondanks het feit dat Richard nieuwe mensen in dienst heeft genomen, merkt Ricard dat zijn workload nog steeds té hoog is.

Het valt Richard op dat zijn medewerkers zich erg afhankelijk opstellen, waardoor hij niet toekomt aan het verder opbouwen van de interne bedrijfsvoering. Richard mist een stukje zelfstandigheid van zijn medewerkers. Elke dag stellen de medewerkers vragen aan elkaar en aan Richard. De medewerkers gaan pas verder met de aanvraag als ze het antwoord van Richard hebben gekregen. Richard heeft hier niet dagelijks tijd voor en hij wil dat ze dat met elkaar ook kunnen.

Door een paar kleine aanpassingen kan Richard zijn medewerkers van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid naar team-afhankelijkheid.

Hierbij heb ik Richard een paar tips gegeven om van afhankelijkheid naar team-afhankelijkheid te komen.

TIP 1:  Zorg voor positieve team-afhankelijkheid tussen de medewerkers onderling

Het is zinvol om jouw medewerkers te zien als een groep. Een groep die samenwerkt aan het realiseren van de taken die er liggen. Zorg dat jouw medewerkers elkaar nodig hebben. Vergelijk het maar eens met bergbeklimmen. Wanneer je samen de top wilt bereiken, heb je elkaar nodig. Ieder individu levert daar een bijdrage in. Om de berg te beklimmen is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren.

Start maandagochtend met een “weekstart-bijeenkomst”. Tijdens deze bijeenkomst bespreek je het thema van de week die voor jullie belangrijk is om aandacht aan te besteden. Maar ook wat het gezamenlijke doel is en waar ieder individu aan gaat werken.

TIP 2:  Maak duidelijk wat het doel is

Voor Richard is het doel duidelijk. Richard wil dat zijn klanten de beste hypotheek krijgen die past op de situatie van zijn klant. Daarnaast wil Richard zeer goede service bieden en dat hij meer klanten krijgt door mond op mond reclame. Hij wil een negen scoren op service-gerichtheid en dat betekent voor Richard, dat de afspraken met de klanten nagekomen worden.

Maar is dit doel ook voor zijn medewerkers duidelijk?

Belangrijk is dat Richard duidelijk communiceert welk doel hij nastreeft en wat hij hierin van zijn medewerkers verwacht. Door samen te werken aan een “dag-doelstelling” kunnen medewerkers van elkaar leren, maar ook elkaar stimuleren. Zorg dat ze als groep een doelstelling realiseren. Hierdoor ontstaat ook meer team-afhankelijkheid.

TIP 3:  Maak iedere medewerker verantwoordelijk voor een deel van de opdracht / taak

Iedere medewerker heeft een rol, taak of opdracht binnen het geheel. De individuele taken van de medewerkers zijn bekend, maar of deze ook zouden leiden naar het gezamenlijke doel, was voor Richard niet duidelijk. Iedere medewerker is verantwoordelijk voor zijn eigen deel van het doel, maar alleen samen bereiken ze het doel die Richard voor ogen heeft. Daarom is het belangrijk dat de medewerkers zelf het initiatief nemen en tussentijds het doel monitoren. Zorg voor overleg, spreek elkaar aan op de verantwoordelijkheden en daag elkaar vooral uit.

Met deze tips is Richard aan de slag gegaan. Na twee weken heb ik Richard gebeld, hoe het nu met zijn medewerkers ging. Richard was niet ontevreden. Er zijn al kleine stapjes gezet en Richard merkt dat zijn medewerkers al meer werken aan hun team-afhankelijkheid!

Wat kun jij nu doen……

Ben jij ook klaar met de afhankelijkheid die jouw medewerkers tonen?

Wil jij ook dat jouw medewerkers meer gaan samenwerken?

Neem dan contact met mij op.

Samen kijken we naar jouw situatie en stapsgewijs werk je aan een “team” die samen werken aan de doelstellingen die jij als ondernemer belangrijk vindt.

Ondernemende groet,

Nathalie Leenen

Laat een reactie achter