Net als vele ondernemers heb ik als ondernemer een gezin met drie fantastische kinderen. Ondanks dat ieder kind anders is, ben ik ongelofelijk trots op alle stappen die zij neerzetten in het leven. Met vallen en opstaan.

Ik heb drie kinderen, nog eentje in de pubertijd en twee nét uit de pubertijd.

Mijn oudste dochter was als kind gek op paarden. Naast het beoefenen van de sport, had ze een kist vol met kleine paardjes in diverse soorten en maten. Ze maakte weides, stallen en zette daar haar paardjes in. Met een grote nauwkeurigheid, bouwde ze weides zoals zij ze verbeelde. Ze fantaseerde haar eigen verhaal als eigenaar van haar paarden. Daar kon ze uren mee zoet zijn.

Ook mijn zoon was geobsedeerd van details. Hij had mini soldaatjes, dozen vol! Hij kon uren op de grond liggen om hele legers te bouwen. Hij deed dit het allerliefste helemaal alleen. Dan was hij volledig in zijn element. Wanneer hij een vriendje op bezoek had, die met hem samen wilde spelen met de soldaatjes, was het vaak hommeles. Zijn vriendje wilde het leger anders bouwen dan mijn zoon voor ogen had.

Beide kinderen speelde naast elkaar, ieder vanuit hun eigen interessegebied. Mijn dochter deed kennis op in de paarden, mijn zoon was geboeid in structuren van soldaten waarin ze de ander effectief kon verslaan. Ze speelde vrij weinig samen.

Dan heb ik nog een dochter, die momenteel in haar pubertijd zit. Zij is een heel ander kind. Als klein meisje op de basisschool wilde ze elke dag met een vriendinnetje spelen. Ook op school was ze de spil in de klas. Ze hielp andere kinderen als zij er niet uitkwamen. Kwam op voor de kinderen die buiten de groep lagen én zorgde ze altijd dat ze het leuk had samen met vriendinnen. Zij is de verbinder in het gezin en houdt de boel bij elkaar. Nog steeds onderhoudt zij het meeste contact met iedereen in het gezin.

Als moeder heb je dan ook te maken met de verschillen van je kinderen. Als ik met mijn kinderen duidelijke afspraken wil maken, benader ik ze op verschillende manieren. Bij het ene kind, drink ik een bakje thee uit school en klets ik wat en tussen de regels door vertel ik de regels en het andere kind geef ik de regels veel meer onderbouwd en bij de derde moet ik de regels veel meer uitleggen en toelichten.

Wat ik hiermee wil vertellen is, dat het in een onderneming met medewerkers niet anders gaat. Je hebt te maken met een diversiteit aan medewerkers en jij als ondernemer staat aan het roer. Iedere medewerker is anders, werkt anders en heeft andere behoeftes.

Herken jij als ondernemer, dat je een eenheid wilt vormen met jouw medewerkers, net zoals het gaat binnen het gezin?

Herken jij ook dat ondanks de grote individuele verschillen jouw medewerkers een toegevoegde waarde hebben binnen het bedrijf?

Herken jij ook dat je met deze verschillen elkaar kunt aanvullen, ondersteunen én het bedrijf vooruitgang kan brengen?

Jouw onderneming werkt het zelfde als een gezin. Echter zien we dit dikwijls niet. Jouw medewerkers zijn allen anders, maar kunnen samen een fantastische bijdrage leveren aan jouw onderneming. Kijk eens naar de toegevoegde waarde die een medewerker kan bieden?

Ik geef je dan ook twee waardevolle tips om jouw medewerkers weer effectief te laten samenwerken:

TIP 1:

Zie de individuele waarden van jouw medewerkers in de context van het geheel.

Iedere medewerker is anders. Ieder heeft zijn waarden, die hij / zij inzet in het werk. Dan zie je dat er energie ontstaat. Als voorbeeld wil ik benoemen; Wanneer jij een hypotheek wilt verkopen aan een klant heb jij als ondernemer jouw “verkoop” skills nodig om precies aan te voelen wat de behoefte van jouw klant is. Wanneer jij dit goed in beeld hebt, is het belangrijk dat je dit vertaalt naar de exacte cijfers. Per slot van rekening wil de klant precies weten waar hij/zij aan toe is. Als jij als ondernemer jouw klant écht een op maat toegespitste hypotheek wilt verstrekken is het handig om samen met je collega te werken die goed is om alle feiten op een rijtje kan zetten en zorgen voor een goed gedetailleerd overzicht van de hypotheek.

Kortom; maak gebruik van ieders (kern) waarden.

TIP 2:

Zorg dat medewerkers die uiterste van elkaar zijn, samenwerken.

Je kent dat wel, de ene medewerker kan niet zo goed met de andere medewerker samenwerken, terwijl een andere medewerker dat beter kan. De ene medewerker wil alles tot in de details geanalyseerd hebben terwijl de andere medewerker overtuigd is van zijn actie en er vol in gaat. Maar ieder is van overtuigd dat hij/ zij dit op de juiste manier aanvliegt. Als ondernemer is het belangrijk om de uiterste van deze twee medewerkers te verbinden in plaats van deze uiterste invalshoeken te veroordelen. Wanneer je in staat bent om elkaars toegevoegde waarden te zien, kun je samenwerken. En van deze samenwerking bied jij jouw klant bijvoorbeeld de beste hypotheek!

Wil jij ook dat jouw onderneming functioneert? Net als een gezin, zijn de gezinsleden allen een individu, maar vormen ze het geheel van het gezin. Jouw onderneming heeft medewerkers die samen zorgen voor het bestaan van jouw onderneming.

Wil jij hieronder laten weten hoe de samenwerking tussen jou en jouw medewerkers verloopt?

Wanneer jij een keer wilt sparren over de samenwerking binnen jouw team, stuur een mailtje dan maak ik graag tijd voor je.

nathalie@nathalieleenen.n

l

Laat een reactie achter